Hatırlamak istiyorsan, fotoğraf çekmeyi unutma.
“if Photo Collective” fotoğrafçıları, vicdanlarının sesini fotografik lisan kullanarak dünya ile paylaşıyor. Bu bağlamda fotoğraf üretiminde fotojurnalist, kavramsal ve deneysel yaklaşımlar ile etkili aktarımlar gerçekleştirmeyi hedefliyor. Fotojurnalist yaklaşım ile üretilen işlerde ne hayatın ögelerini yönlendirerek, ne de yazılım ortamında manipülasyon ile fotografik gerçekliğe müdahalede bulunmuyor.
Fotoğrafları ile öncelikle yurttaşlar olarak birbirlerini tanımayı ve daha demokratik bir toplum için düşünsel dönüşümü hedefliyor.
Fotoğrafçılar
1-Almila Kuş (1966)
2011 yılında fotoğraf çekmeye başladı. Fotoğraf üretimi ile kendini bütünleştirdiği şey, tek bir kalıba, tek bir renge sığamamak oldu. İmgeler ile farkındalığı arttırmak ve bunu belgesel – sokak fotoğrafı anlayışı ile aktarmayı hedefledi.
2-Burak Türk
2010 yılından beri Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) bünyesinde çeşitli eğitimler ve Vizör Atölyesi’nin çalışmalarına katıldı. Her adımda daha nitelikli fotoğraflar üretebilmek hedefiyle if Photo Collective’de çalışmalarını sürdürüyor.
3-Ceyhun Kandemir (1979)
2011 yılından beri profesyonel yaklaşımla daha iyi fotoğraflar çekmeyi kendine amaç edindi. Gerek eğitimlerle gerekse fotografik yaklaşımlı yayınları takip ederek amatör fotoğrafçılığa devam ediyor.
4-Gökşen Coşkunyuva
Ekibin en genç üyesi olarak fotoğrafla tanışması 2006 yılına dayansa da, bu tanışma 2010 yılında üniversitede verilen fotoğraf ödevleriyle anlam bulmaya başladı. Proje üretme süreciyle bu dönemde tanışan fotoğrafçı ilk olarak fotoröportajlar üretmeye başladı ve daha sonrasında da kavramsal işler üzerinde yoğunlaştı.
5-Güler Çelik
2010 yılından itibaren amatör fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladı. Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) ve Çekim Kuvveti Akademi’de aldığı eğitim ve atölye çalışmaları ile fotoğrafik anlamda kendini geliştirmeye devam etti.
6-Hasan Kasapoğlu
2004 yılında filmli bir kamera ve dia filmler ile fotoğraf yolculuğuna başladı. 2006-2012 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde eğitim aldı. 2011 yılında Bursa’da Çekim Kuvveti Fotoğraf Akademi’yi kurdu. Eğitim ve atölyeler gerçekleştirdi. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde “Yeni Medya: Mobil Fotoğraf ve Fotojurnalizm” üzerine yüksek lisans eğitimine devam etmekte ve Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksek Okulu Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.
7-Hüseyin Yılmaz
Hüseyin Yılmaz, 1968 yılında Malatya’da doğdu. İlkokulu Malatya’da okudu. Ortaokul ve liseyi İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdi. 2010’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünü̈ bitirdi. Aynı yıl Espas Sanat Kuram Yayınlarında ortak kurucu olarak yer aldı. 2014 yılına kadar yayın evinde çevirmenlik ve editörlük görevlerini yürüttü̈. “Sokak Fotoğrafçılığı” kitabını Türkçe’ye çevirdi. “Fotoğrafçının Eğitimi” kitabında ortak çevirmenlik yaptı. Fotoğrafçı Olmak (David Hurn), Çağımızın Tanıkları: Belgesel Fotoğrafçılar Anlatıyor (Ken Light) kitaplarını çevirdi. Fotoğrafçılar için Sinik felsefeye dayanan İngilizce yayınlanan Dog Food dergisinin ortak üreticilerindendir. Belgesel fotoğrafla uğraşmakta olup Bekar Odaları, Sokak Şarkıcıları, Tarlabaşı’nda Son Müzikhol (fotoğraf ve video) vb. çalışmaları bulunmaktadır.
This post is also available in: İngilizce