1960 yılında İstanbul doğdu. 1979’da fotoğrafa başladı. 1985 yılında dernek etkinliklerine katılarak çalışmalarını yoğunlaştırdı.
1987–1990 yılları arasında İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) Yayın Biriminde yayın ve araştırma çalışmalarında bulundu. Muhtelif sergiler açtı, saydam gösterileri düzenledi.
1992 yılından sonra yoğun olarak fotoğraf yazını ve araştırmalarına yöneldi. Birçok sempozyum, panel ve söyleşilere katıldı. Milliyet Sanat, Gösteri, İFSAK Fotoğraf ve sinema Dergisi, REFO Fotoğraf Dergisi gibi sanat dergilerinde fotoğraf üzerine eleştiri, araştırma yazıları yayınlandı.
Fotoğraf Tarihi konusunda araştırmacıdır, ders notları hazırlamaktadır. Birçok fotoğraf kurumunda “Fotoğraf Tarihi ve Görselin Tarihi” üzerine eğitmenlik görevini yürütmektedir. Ekim 1992’de merkezi İngiltere’de bulunan Royal Photographic Society (İngiltere Kraliyet Fotoğrafçılığı) kuruluşuna üyeliği kabul edildi.
1995–1996 dönemi İFSAK Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığı görevini sürdürmüştür. BASAF (Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği) ve FOTOGEN (Fotoğraf Sanatı Derneği) üyesi, İFSAK onursal üyesidir.
1996 yılında TRUVA Kültür ve Sanat Derneği tarafından “Yılın Fotoğraf Ödülü” sunulmuştur.
2003 – 2005 yılları arasında BASAF (Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği) bünyesinde kurulan Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi ve M.Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın İstanbul Temsilciliğini sürdürdü. 2008 yılında Yönetim Kurulu kararı ile tekrar temsilcilik görevine getirildi. 20 yıllık bir çalışma sonunda oluşturduğu Türkçe Fotoğraf Yayınları Kütüphanesi, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza A.Ş. tarafından sahiplenilerek, “Adana Sinema Müzesi”nde sergilenmektedir.
2000 yılı Ocak ayından, 2001 Haziran ayına kadar “Print Photobank Turkey” görsel bankasında koordinatör olarak görev aldı. Profesyonel görevini 2001 yılından, 2004 yılı Ocak ayına kadar Diatürk’de Görsel Danışman ve Satış Temsilcisi olarak sürdürmüştür. Fotoğraf eğitmenliği ve düğün fotoğrafçılığı yapmakta, fotoğraflı edebiyat öyküleri yazmaktadır.
“ZAMAN VE MEKAN İÇİNDE MUSEVİLİK”
11-28 Eylül tarihleri arasında, Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılan, Alberto Modiano’nun üç yıllık bir çalışma sonucu gerçekleştirdiği “Zaman ve Mekan içinde Musevilik” konulu fotoğraf sergisinin gösterisidir.
27 yıldır fotoğraf sanatı ile uğraşan Alberto Modiano son 10 yıldır da İstanbul Yahudi Cemaati’nin dinî ritüellerini fotoğraflayarak belgelemektedir. Fotoğraf sanatının tarihi ile de yakından ilgilenen sanatçı bu sergisi için;
“Bir fotoğrafçı ve bir görsel tarihçi gözü ile dünyanın ilk tek tanrılı dinine mensup olan Yahudilerin günümüz Türkiye’sinde örf ve adetleri ile bunların uygulanış biçimini fotoğraf sanatı dili ile aktarmak istedim. Bunun hem İstanbul kent kültürüne, hem de birlikte yaşama kültürümüze dair geleceğe bırakılabilecek önemli bir miras olacağını düşünüyorum. Bir yandan da günden güne nüfusu azalan İstanbul Yahudi Cemaati’nin dinî törenlerinin uygulanışını belgelemenin bu kadim kültüre dair bilinmezlikleri ortadan kaldıracağını ve Musevilik hakkında daha doğru bilgilerle donatılmasına hizmet edeceğini düşünüyorum.
Birlikte yaşama kültürü, birbirimizi tanımaktan beslenir. Bu sergiyi gezenler Türk Sefarad, Aşkenaz hatta İtalyan Yahudilerin bir yıllık dinî yaşam döngüsünü izleme şansı bulacaklar. ‘Zaman ve Mekân içinde Musevilik’ sergisi ve hazırladığımız kitapta İstanbul’da yaşayan Yahudilerin dinî ritüellerini dört ana başlıkta ele aldık. Dini bayramlar, dinî uygulamalar, dinsel kavramlar ile son bölümde de geleneksel uygulamalara yer verildi.” diyor.
Siyah beyaz fotoğraflardan oluşan bu sergide İstanbul’da yan yana yaşayan birçok din ve kültürün birbiri ile etkileşimlerine de tanık olacağız. Bu toprakların zenginliğini bir kez daha paylaşmak için bu serginin bir fırsat yaratmasını diliyoruz.
Gösteri ile birlikte 114 sayfadan oluşan kitabın tanıtımı da yapılıp, imzalanabilecek.
This post is also available in: İngilizce